Közösségeink

Offline & online tanulmányi versenyzés

,

Sümegh Bibor interjúja Giricz Dáviddal

Giricz Dávid a Kandó Kálmán Technikum 10. c osztályos, elektronikát és elektrotechnikát tanuló diákja, aki már két éve lakik az internátusunkban. Nyolcadik osztályos kora óta érdekli az elektronika, ebben látta meg jövőjét és eszerint választotta középiskoláját is.

A 2020/21-es tanévben négy versenyen indult. Ezek közül az első Kecskeméten, a Neumann János Egyetem szervezésében zajlott, itt 2. helyezést értek el csapattársaival.

Két éve a Kandó Racing Team tagja, Ladányi Sándor tanár úr szervezésének köszönhetően került be, tehetsége mellett itt kezdte el igazán fejleszteni tudását.  

Dávid a csapatról így nyilatkozott:

„A Kandó Racing csapat lényege nevében is benne van. Iskolán belüli versenyző csapat, a tagoknak folyamatos projektjeik vannak és ezeket be is tudják mutatni a különböző szakmai megmérettetések alkalmával. Céljaink általában innovációs és konstrukciós eszközök tervezése, építése minél magasabb szinten.”

A Team sok segítséget kap, különösen Ladányi Sándor tanár úrtól, aki nélkül - állításuk szerint - nehezen tudtak volna helytállni.

A robot, amivel az utóbbi három versenyen megcsillogtatták tudásukat, a Multikar Szintetikus Segítő kéz - projekt alanya. A tervezés, illetve a megfelelő ismeretek megszerzése rengeteg nehézséggel járt. A felkészülés három hónapjában Dávid napi 5-8 órát is rászánt a feladatra.

 – Sokszor úgy éreztem, hogy a robotnak annyi, mert voltak súlyos problémái, amit mi se nagyon értettünk, csak találgatni tudtuk még akkor. – mondta.

Végül mégiscsak elkészült a következő funkciókkal:

  • Kis autó és robotkar interneten keresztüli webes irányítása és megfigyelése
  • Vonalkövetés
  • Ütközésmegakadályozás
  • Szinte bárhonnan irányítható megfelelő internetkapcsolattal

A járművet számos területen felhasználhatják, pl.: járműiparban, gyártási folyamatokban, de akár házimunkában is nyújthat segítséget.

Három versenyen értek el vele szép sikereket: 

  • A XXIV. Országos Elektronikai Konstrukciós Versenyen, a csapat országos 3. helyezést ért el.
  • A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, ezt kiemelkedő elismeréssel zárták.
  • És a VII. Szegedi Innovatív Informatika Versenyen, ahol szintén országos 3. helyezést értek el különdíjjal.

  A kép jobboldalán látható Dávid

Természetesen a felkészülési folyamatot állandó meglepetések kísérték, újratervezések és átgondolások. A legabszurdabb és szerencsésebb fordulat pont a robot legelső versenyén érte őket. A verseny előtt egy alkatrészt kellett sürgősen kicserélni.

– Erre a verseny napján, pontosabban a kisbuszban, menet közben volt lehetőség. A helyzetet egyből kihasználva, kb. 2 órán keresztül szereltük és teszteltük utazás közben a robotot, így sikeresen teljesítettük a versenyt. - mesélte Dávid.

Mint tudjuk, olyannyira sikeresek voltak, hogy országos 3. helyezést értek el.

Tanulás közben Dávid rengeteg új szakmát, tudományágat ismerhetett meg.

A mechanika, a gazdaság tudománya, illetve az informatikában rejlő újdonságok nagyban segítik jövőképének alakulását.

Így foglalta össze az elmúlt időszak tanulságát:

„Mindenkinek csak ajánlani tudom bármilyen projekt elkészítését, mert nagyon sok újat lehet tanulni akkor is, ha a nulláról kezdjük. A legfontosabb a kitartás és elkötelezettség céljaink iránt, mert ezek által saját magadon is észre fogod venni, hogy jobban teljesítesz az átlagnál, és megismered saját magad képességeit."

A csapat munkája számomra és gondolom még sokak számára motiváló, hiszen sikereiket a tehetség mellett, a naponkénti kitartó és odaadó munka tette lehetővé.

 

Videó a robotról >>

Neveld a gyermeket

a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól!

Jelentkezz hozzánk