Aktuális

Aktuális

Vendégünk volt Balog Zoltán püspök úr

,

Szarka Regina interjúja

Pocsai Barnabás fotói

2024. január 11-én internátusunkba látogatott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke, aki mesélt nekünk életútjáról, Istennel való találkozásáról. Bizonyságtétele után lehetőségünk volt tőle személyesen is kérdezni, ez idő alatt készítettem vele egy rövid interjút.

- Csak a kollégiumunk meglátogatása miatt érkezett Kecskemétre, vagy volt más szolgálata is a környéken?

- A diákok meghívására jöttem. Különösen fontos számomra, ha a fiatalabb generáció hív meg, hiszen ez azt jelenti, hogy kíváncsiak rám, a mondanivalómra. Ez megtisztelő.

- Mi a benyomása az Internátusról?

- Hála Istennek, nem először vagyok itt, hiszen gyakran jövök Kecskemétre. A városban van egy olyan erős egyházi közösség, akikre érdemes odafigyelni. Emellett nagyon jó híre van a gimnáziumnak és az internátusnak is.  A kecskeméti gimnázium volt az egyik első iskola, amelyik rendszerváltás után újraindult, amikor már lehetett egyházi iskolákat létesíteni. Emellett tudom, hogy a gyülekezetek nagy gondossággal figyelnek arra, hogy a diákok valóban jól érezzék itt magukat.

- Van kedvenc idézete a Bibliából, amit szívesen megosztana velünk, fiatalokkal?

- Igen, van. Az egyik kedves prófétám Jeremiás, akinek tragikus sorsa volt. Neki mondja az Úristen, hogy „Viaskodni fognak ugyan ellened, de nem győznek meg téged, mert én veled vagyok…” (Jer 1,19) Sok harcot megharcoltam már az életemben, egyházon belül és egyházon kívül is, de ez az ige mindig erőt adott nekem. Ha az Úristen velem van, akkor jó harcot folytatok, és biztos lehetek benne, hogy övé lesz a győzelem és így az enyém is tud lenni.

- Lenne-e valami üzenete az internátusban lakó diákokhoz?

- Az üzenetem, hogy ne veszítsék el a kíváncsiságukat! Sokszor elfárad az ember a tanulásban, s ismerjük azokat a mondatokat is, hogy „ezt már hallottam, ismerem, meg muszáj, meg kell…”. Ha úgy tanulnak, illetve a tanárok úgy tanítananak, hogy megmarad a kíváncsiság mindarra, ami ebben a világban szép és jó -  mert az Úristen azt akarta, hogy egy szép és jó világuk legyen, minden bűn okozta nehézség ellenére - akkor egészen biztosan sokkal könnyebb tanulni, mintha azt az ember csak kötelességből tenné.

 

Neveld a gyermeket

a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól!

Jelentkezz hozzánk