Aktuális

Aktuális

Öregdiák est (2024)

,

Terjéki Lilien írása

Tóth Kristóf plakátja

Internátusunkba 2024.01.24-én visszatértek az öregdiákok! Persze, annyira nem idősek, most kezdték el az egyetemet és azért jöttek vissza hozzánk, hogy elmeséljék a tapasztalataikat, illetve megosszanak velünk pár jó tanácsot.

Hat volt kollégista jött el hozzánk, mindenki teljesen más egyetemről: ELTE, Károli, Pázmány, Corvinus, BME és Óbudai Egyetem. Mindenki megoszthatta velünk, hogyan kezdték az egyetemet, mik voltak az első benyomásaik, milyen tapasztalatokat szereztek és mit tanácsolnának nekünk a jövőre nézve.

Meghallgathattunk pár tanácsot a Neptun-rendszer kezeléséről és arról, hogy majd hogyan vegyük fel a tárgyainkat, vizsgáinkat. Voltak megoszló vélemények is a rendszerről, de hasznos volt ezeket is hallani.

Válaszokat kaptunk arra, hogy milyenek a pesti kollégiumok, illetve milyen albérletben lakni. A hétköznapokra való tekintettel joggal merültek fel olyan a kérdések, hogy be lehet-e osztani az időnket, lesz-e elég szabadidő, esetleg milyen nehéz egyetem mellett dolgozni. Valakinek van szabadideje, és sikerült munka vállalnia, de így is tud tanulni; míg más valakinél eltérő a helyzet.

Az utolsó nagy kérdésünk pedig a következő volt: „Mi hiányzik a legjobban a Kecskeméti Református Internátusból?”

Sok válasz született a kérdésre, de amiben a legtöbben egyetértettek, hogy a konviktus. Első éves egyetemistaként nehéz rendesen beosztani az idődet, sok dologra kell odafigyelni, emiatt valakinek úgy jön ki ideje, hogy pár étkezés kimarad, esetleg a kelleténél kevesebb adag ételt fogyaszt…

A rendszer összeállításáról is volt szó. A kollégiumban van egy előre kitalált szabályrendszer, gólyaként ebbe csöppenünk bele, és megtanulunk hozzá alkalmazkodni. Az egyetemen más a helyzet, mert ott te állítod össze, mikor mit csinálsz, és ez a nagy szabadság egyeseknek nehézséget okoz.

 Köszönjük, hogy itt voltatok kedves „öregdiákok”, sok mindent megtudhattunk tőletek és a látogatásotoknak is nagyon örültünk. További sikeres egyetemi féléveket kívánunk nektek!

Neveld a gyermeket

a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól!

Jelentkezz hozzánk