KRINT30

Interjú Darabos Lilivel

,

SZERZŐ: TÓTNÉ KOVÁCS ERIKA

 A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében.” (Eleanor Roosevelt)

 

Amikor erre az interjúra készültem, jó érzés volt felidéznem azokat az emlékeket, élményeket, melyek Lilihez kötődnek. Négy éven át volt a tanítványom, s a kettőnk között kialakult tanár-diák kapcsolat örömteli és szeretetteljes volt.

2014 őszén egy kedves, mosolygós leányka érkezett hozzánk Ceglédről, aki „gólyaként” nagyon gyorsan beilleszkedett az internátus közösségébe. Személyében egy olyan kedves, kommunikatív diáklányt ismertem meg, aki élen járt ötleteivel, kezdeményezőkészségével. Mosolya, önfeledt jókedve ma is előttem van. A rá bízott feladatokat elvégezte, sőt diáktársait is motiválta a közösségi feladatok teljesítésekor. Igazán megbízható volt.

Véleményét és meggyőződését bátran vállalta, de mindig tisztelettudóan fordult tanárai és diáktársai felé. A határozottság és az érzékenység egyaránt jellemezte személyiségét, mindig törekedett a másik elfogadására.

Kreativitásának, színes egyéniségének köszönhetően meghatározó személyiség volt diáktársai körében.

2018-ban, a sikeres érettségit követően Budapest-re került, a BKSZC Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnázium diákja lett, ahol kozmetikus mesterséget tanult. Komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy álmai valóra váljanak.

Az azóta elért eredményei igazolják, hogy jól döntött. Mindamellett, hogy tehetséges, kreatív, alázattal és szorgalommal készült és készül mindennap, legyen az egy „egyszerű munkanap” vagy világverseny.

Megkeresésem apropója, hogy 2019-ben a BEAUTY & Style Nemzetközi Szépségipari Kiállításon megrendezésre kerülő III. Országos Kozmetikai Masz-százsverseny első díjasa lett. Ő bizonyult a legjobb egyéni versenyzőnek. Tehetségének sokszínűségét igazolja, hogy ezek után delegálták a WorldSkills Világversenyre. (A WorldSkills az a szakképzés csúcsát szimbolizáló verseny, melyen az egyes szakmák hazai válogatóversenyén legkiválóbb eredményt elérő versenyző képviselheti hazáját.)

 

Három éve ballagtál el az internátusból. Ha visszatekintesz az ott eltöltött négy évre, milyen kedves emlékeket tudsz felidézni?

Számomra a legkedvesebb emlékek mindig azok, amikor együtt volt az egész „csapat".

Még 9. elején kiment az internátus egésze a vízműdombhoz, ahol egy „ismerkedési délutánt” tartottunk. Emlékszem, ott kezdődtek azok a barátságok, melyek a későbbiekben meghatározóak voltak számomra. Nagyon sok ehhez hasonló közösségépítő alkalom volt minden évben. Mindnyájunkat – tanárainkat és diáktársaimat – ezek a programok hoztak össze és kovácsoltak igazi közösséggé.

Milyen szerepet töltött be ez a közösség az életedben?

Mindig vágytam arra, hogy egy szerető, elfogadó, nagy közösséghez tartozzak, és úgy érzem, a mai napig az internátusi közösség tagja vagyok. Mindig benne voltam minden jóban és rosszban… – úgy „diákosan”. Elképesztően összetartó és formabontó évfolyamunk volt.

Melyek voltak azok a szempontok, amiket szem előtt tartottál a továbbtanulásod során?

Szerettem volna egy szép, nőies munkát, amit a hivatásomnak tudhatok. Kiskorom óta kifnomult szépérzékem van, sokat rajzoltam, zongorázni tanultam. Ezek mind közrejátszottak pályaválasztásomban. Olyan szakmát – hivatást – szerettem volna, amiben sokat fejlődhetek, tanulhatok, és ezáltal kitűnhetek. Ugyanakkor fontos számomra, hogy a szépségről, ne csak, mint külcsínről beszéljünk. A testi, lelki egészég együttese jelenti számomra az igazi szépséget.

Mennyiben segítette, támogatta tehetséged kibontakozását, pályaválasztásodat az internátus és annak szellemisége, lelkülete?

Mély, Istenbe vetett hitem az internátusi és a gimnáziumi évek alatt egyre erősebbé vált. Hittem abban, hogy számomra is van egy elrendelt út, és mindent meg kell tennem, hogy azt megtaláljam és végigjárjam. Megismertem önmagam, megértettem, hogy adottságaimat Istentől kaptam. Hálás vagyok ezért, köszönöm.

                                       

Ki vagy mi motivált abban, hogy ezen a neves versenyen elindulj?

2019 októberében indultam az Országos Masz-százsversenyen a gyakorlati oktatóm ösztönzésére. Megnyertem a versenyt, majd úgy gondoltam, megmérettetném magam magasabb szinten is.

Amikor először hallottam a WorldSkills-ről, teljesen elámultam. A fejembe vettem, hogy mindenképp ott kell lennem a magyarországi válogatón. Felkerestem egy céget, akik felkészítettek és szponzoráltak a versenyen. Hatalmas megtiszteltetésként éltem meg, hogy a verseny fő támogatója az én szponzorom volt. Emiatt még nagyobb odaadással készültem. Fogékony voltam minden új elméleti és gyakorlati ismeretre, minek köszönhetően kibontakoztathattam a tehetségemet, adottságaimat.

A többiekkel szemben, engem a versenydrukk még jobbá tesz, jobban összpontosítok, kitartóbb, pontosabb és precízebb leszek. Szeretem megmutatni a munkám gyümölcsét, és erre kiváló lehetőség egy verseny, főleg egy nemzetközi megmérettetés.

Mesélj egy kicsit erről a rangos versenyről!

Euro- és WorldSkills verseny, azaz a szakmák olimpiája. Én a Beauty Therapy (Szépségápoló) versenyszekcióban indultam.

Minden országnak tartani kell egy hazai válogatót, ahol a 2. forduló után választják ki azt a szakembert, aki képviseli hazáját a versenyen. 2020 júniusában megnyertem az itthoni válogatót, ami mögött megfeszített munka, erőfeszítés és sok-sok lemondás volt. Ennek köszönhetően a 2021-ben Sanghajban megtartandó WorldSkills versenyre én jutottam ki. Sajnos a vírushelyzet miatt 2022-re került át a rendezvény.

Addig is tovább folytatom a felkészülést, intenzív felkészítő programok sora vár rám. Versenyfeladataim miatt több dolgot is el kellett sajátítanom professzionális szinten. Ilyenek például: arc- és testkezelések, fantáziasmink, spa pedikűr és manikűr, műkörömdíszítés, cukorpasztás szőrtelenítés.

Milyen érzések kavarogtak benned, amikor ennek a díjnak a birtokosa lettél?

El sem tudtam hinni. Nagyon hálás voltam. Potyogtak a könnyeim, meghatódtam, de valahol ott belül, legmélyen reméltem, hogy a sok-sok tanulás és munka meghozza gyümölcsét, bizakodó voltam a győzelmet illetően.

Az egész felkészülés ideje alatt fel sem tudtam fogni, hogy egyáltalán mire készülök, és ha meg­nyerem, valójában mit is nyerek ezzel. Csak az előttem álló megmérettetésre összpontosítottam.

A győzelem után éreztem, hogy nekem ez az utam, és óriási boldogság töltött el, hogy járhatom is azt.

Az időd nagy részét most Budapesten töltöd, ott tanulsz és dolgozol. Milyen terveid vannak? Hogyan képzeled el a jövődet?

Ahogy megnyertem a versenyt, és kijutottam a világbajnokságra, rögtön állásajánlatot kaptam Pandhys-től. Attól a természetes alapanyagokkal dolgozó kozmetikai cégtől, akik felkészítettek. Egyébként ők voltak a fő szponzorok az Euro- és WorldSkills versenyeken is. Megtisztelve éreztem magam, és természetesen örömmel elfogadtam.

Jelenleg Budán, az újonnan nyíló franchise szalonjukban, a Pandhys Beautique Szépség Lounge-ban dolgozom. Későbbiekben pedig tervezem, hogy a szükséges tanulmányok után a cég nemzetközi oktatója legyek.

Mit tanácsolsz a pályaválasztás előtt álló fiataloknak?

Hiszem és vallom, hogy csak akkor lehetsz sikeres, ha szereted azt, amit csinálsz!

A mai világnak igenis szüksége van a jó szakemberekre, jobban is, mint azt én hittem. Tartson ki mindenki az álmai mellett, és tegyen meg mindent érte! „Teher alatt nő a pálma.”

 

Szívből gratulálok sikereidhez! Azt hiszem, volt tanáraid és diáktársaid nevében is mondhatom, együtt örülünk veled, és nagyon büszkék vagyunk rád. Hisszük, hogy ez a nemzetközi verseny nemcsak szakmai elismerést és sikert hoz majd számodra, hanem egy életre szóló élményt is nyújt.

Mindig szeretettel és imádságos lelkülettel gondolunk rád. Lélekben ott leszek, leszünk veled 2022-ben Sanghajban.

Neveld a gyermeket

a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól!

Jelentkezz hozzánk